Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ryż z sosem truskawkowym i serem

Print Friendly, PDF & Email

ryż z sosem truskawkowym

Z braku czasu musieliśmy się ograniczyć do obiadokolacji i to prostej i szybkiej, dlatego zdecydowaliśmy się na ryż z truskawkami. Jednak sięgamy po ten posiłek nie tylko z konieczności, ale przede wszystkim dlatego, że ryż z sosem truskawkowym i serem jest bardzo dobrą odmianą dla tłustych dań i można go jeść także późniejszą porą, gdy wieczorem wraca się głodnym do domu. Użyliśmy świeżych truskawek, ale można je zastąpić jakimkolwiek dżemem owocowym, wystarczy go podgrzać i ewentualnie dosłodzić.

Składniki na ryż z sosem truskawkowym i serem

  • 3/4 szklanki ryżu
  • 150 g białego sera
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 300 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • cukier do posłodzenia sera i truskawek




Przygotowanie

Ryż opłukać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić.

Biały ser rozgnieść, wymieszać ze śmietaną, cukrem wanilinowym, posłodzić do smaku.

Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, gotować na małym ogniu, aż sos będzie konsystencji luźnego dżemu, posłodzić.

Gorący ryż wyłożyć na talerz, na niego położyć porcję białego sera, polać sosem truskawkowym.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

7 − five =