Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ryż z papryką

Print Friendly, PDF & Email

ryż z papryką
Ryż z papryką to był mój pierwszy obiad, jaki lata temu samodzielnie zrobiłem, co najlepiej świadczy o łatwości jego przyrządzenia. Przepis przywieźliśmy z wakacji na Mazurach, była to połowa lat dziewięćdziesiątych i papryka w ogóle u nas w domu się nie pojawiała, a ryż jadaliśmy rzadko. Bardzo nam to danie zasmakowało, było czymś zupełnie innym od naszych przyzwyczajeń i szybko się u nas zadomowiło. Aż do dzisiaj w ogóle się nam nie znudziło, a nawet więcej – pewnego razu zabrało się ze mną do Marty i teraz czasem ryż z papryką gości na naszym stole. 🙂

Składniki na ryż z papryką

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 duża cebula
  • 250 g kiełbasy
  • 2 średnie papryki
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • sól
  • maggi do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić.

Cebulę obrać, pokroić na kostkę, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju, smażyć pięć minut.

Kiełbasę pociąć na plasterki, a te na ćwiartki, dodać do cebuli.

Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na paski lub dużą kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dołożyć papryki, smażyć, aż lekko zmiękną.

Warzywa i kiełbasę wymieszać z koncentratem pomidorowym, następnie z ryżem – cały czas trzymając na ogniu, żeby całość zrobiła się gorąca. Ryż z papryką doprawić do smaku maggi lub solą.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.