Ryż z papryką

M&B
ryż z papryką

Ryż z papryką to był mój pierwszy obiad, jaki lata temu samodzielnie zrobiłem, co najlepiej świadczy o łatwości jego przyrządzenia. Przepis przywieźliśmy z wakacji na Mazurach, była to połowa lat dziewięćdziesiątych i papryka w ogóle u nas w domu się nie pojawiała, a ryż jadaliśmy rzadko. Bardzo nam to danie zasmakowało, było czymś zupełnie innym od naszych przyzwyczajeń i szybko się u nas zadomowiło. Aż do dzisiaj w ogóle się nam nie znudziło, a nawet więcej – pewnego razu zabrało się ze mną do Marty i teraz czasem ryż z papryką gości na naszym stole. 🙂

Ryż z papryką – składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 duża cebula
  • 250 g kiełbasy
  • 2 średnie papryki
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju, smażyć do zeszklenia się.

Kiełbasę pokroić na plasterki, a te na połówki lub ćwiartki, dodać do cebuli. Wsypać przyprawy, smażyć kilka minut.

W tym czasie papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na paski lub dużą kostkę. Dodać na patelnię, smażyć, aż lekko zmiękną.

Warzywa i kiełbasę wymieszać z koncentratem pomidorowym rozrobionym w połowie szklanki wody. Następnie wsypać ryż, dokładnie wymieszać, w dalszym ciągu trzymać na ogniu, aż potrawa będzie gorąca. Ryż z papryką doprawić do smaku solą i pieprzem.




ryż z papryką

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ryż z papryką
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • M&B

    12 grudnia 2017 at 01:00

    Dziękujemy bardzo. 🙂

  • Pogol

    11 grudnia 2017 at 06:59

    Smaczny i szybki przepis polecam

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis