Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ryba po grecku

Print Friendly, PDF & Email

ryba po grecku

Nie pamiętam, kiedy ryba po grecku pojawiła sie na naszym wigilijnym stole, we wspomnieniach mam jedynie poszukiwanie w książkach kucharskich jakiejś nowej potrawy do podania. Choć początkowo nikt z nas nie był przekonany do ryby z warzywami, po pierwszych kęsach wiedzieliśmy, że ryba po grecku będzie u nas jedną z dwunastu potraw. Smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno, najlepsza jest po dwóch dniach, kiedy to ryba przejdzie smakiem warzyw z przyprawami.

Składniki na rybę po grecku

  • 500 g filetów z ryby (np. świeżego dorsza)
  • 3 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 średniego selera
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 ziarenka jałowca
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia ryby




Przygotowanie

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę. Wszystkie warzywa podsmażyć na sporej ilości oleju, dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, jałowca i pieprzu. Wlać ok. 1/2 szklanki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i cukier, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Rybę umyć, jeśli trzeba wyjąć ości, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Obficie ją posolić, oprószyć pieprzem i obtoczyć w mące. Usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Na talerz wyłożyć ryby, przykryć je warstwą warzyw. Rybę po grecku można także przygotować warstwowo w misce zaczynając od warzyw, które powinny być również ostatnią warstwą.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.