Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Różyczka z ciasta francuskiego

Print Friendly, PDF & Email

różyczka_z_ciasta_francuskiego

Prawdziwe zaskoczenie. 🙂 Takim oto słodkim deserem przypominającym różę Bartek przywitał mnie po pracy. Tak zupełnie bez okazji. 🙂 Ileż pracy, precyzji i staranności musiał On włożyć w przygotowanie tej niespodzianki. Różyczki z ciasta francuskiego były tak ładne, że aż szkoda było ich jeść. Dobrze, że mamy zdjęcia, na zawsze będą miłym wspomnieniem tego dnia. 🙂

Składniki na różyczki z ciasta francuskiego

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (prostokątny blat)
  • 2 jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • woda
  • cynamon
  • słodki dżem
  • mąka do podsypania
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • cukier puder do udekorowania




Wykonanie różyczek z ciasta francuskiego

Jeżeli dżem ma duże kawałki owoców, należy go najpierw zmiksować lub przetrzeć przed gęste sitko.

Jabłka umyć, przepołowić, wydrążyć gniazdka i razem ze skórką pokroić na cieniutkie plasterki.

Do naczynia wlać wodę do połowy wysokości, dodać sok z cytryny i jabłka. Włożyć do mikrofalówki, nastawić na średnią moc i w zależności od mikrofalówki trzymać je 3-5 lub więcej minut – najlepiej co jakiś czas sprawdzać, czy jabłka są już na tyle miękkie, że będzie można je wyginać, nie mogą być rozgotowane. Mikrofalówkę można zastąpić garnkiem postawionym na małym ogniu, woda z cytryną nie może mocno wrzeć, żeby jabłka nie zaczęły się rozpadać. Ta metoda trwa dłużej, ale efekt jest taki sam.

Jabłka odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.

Ciasto francuskie rozwinąć, podsypać mąką i lekko rozwałkować. Następnie wzdłuż krótszej krawędzi podzielić je na 6-7 pasków. Każdy z nich pokryć cieniutką warstwą dżemu – pozostawiając dookoła jednocentymetrową nieposmarowaną ramkę. Posypać cynamonem.

Plasterki jabłek układać na całej długości paska ciasta, kładąc każdy następny od połowy poprzedniego, skórką na zewnątrz i żeby odrobinę wystawały poza ciasto. Jabłka nakryć dolną częścią ciasta i zwinąć w rulonik, tworząc różę.

Każdą różyczkę włożyć do posmarowanej lekko tłuszczem formy na muffinki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC z termoobiegiem, piec ok. 45 minut. Jeżeli jabłka zaczną się przypiekać, należy nakryć je papierem do pieczenia.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

1 × four =