Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Rosyjskie bliny gryczane

Print Friendly, PDF & Email

rosyjskie bliny gryczane

Rosyjskie bliny gryczane to jedno z tych dań, które zawsze chciałam spróbować. Całkiem przypadkowo natrafiłam na przepis na ten rosyjski specjał w starych wycinkach z gazet, a ponieważ wszystkie składniki były w domu, bliny rosyjskie jeszcze tego samego dnia zostały usmażone. W Rosji jada się je między innymi z kawiorem lub łososiem i kwaśną śmietaną, my wypróbowaliśmy jeszcze wersję z majonezem.
Możemy polecić spróbowanie tych gryczanych placuszków, a jeśli ktoś nie lubi wyrazistego smaku mąki z gryki, może zastąpić jej część mąką pszenną.

Składniki na rosyjskie bliny gryczane

  • 200 g mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 20 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka roztopionego masła
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • wędzony łosoś
  • kawior
  • kwaśna śmietana 18%
  • majonez




Przygotowanie

Połowę mleka lekko podgrzać (ok. 30oC), rozpuścić w nim drożdże, dodać cukier, 2 łyżki mąki gryczanej, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut – rozczyn powinien podwoić swoją objętość.

Żółtka i białka oddzielić, białko ubić ze szczyptą soli na sztywno.

Resztę mąki przesiać, dodać żółtka, roztopione i przestudzone masło, resztę mleka i sól, wymieszać. Dodać wyrośnięty rozczyn, połączyć, na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Przykryć ściereczką, odstawić na 30-60 minut do wyrośnięcia.

Rosyjskie bliny gryczane można podawać z wędzonym łososiem, kawiorem, majonezem lub kwaśną śmietaną i udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem.




3 Komentarzy

  1. Bożena
    25 listopada 2016    

    Jak byłam dzieckiem to takie bliny robiła moja ciocia ten przepiękny smak pamiętam do dzisiaj i do tego swojska śmietana była coś wspaniałego czekałam zawsze przy stole jak już się piekły nigdy nie wyszłam na dwór pobawić się bo a nóż przyszłabym i by już ich nie było .

  2. Bożena
    17 listopada 2016    

    Piękny przepis też takiego już od dawna szukałam i nareszcie znalazłam dziękuję.

    • M&B
      17 listopada 2016    

      Bliny gryczane są bardzo dobre, mają wyraźny smak i dużo słonych dodatków do nich pasuje. Będąc w rosyjskiej restauracji, musieliśmy obejść się smakiem, ponieważ klienci wolą bliny z mąki pszennej i w ogóle gryczanych nie było w menu. Życzymy smacznego. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

ten − 4 =