Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Rosół

Print Friendly

Rosół to chyba najbardziej rodzinna ze wszystkich zup. W naszych domach najczęściej podawana w niedzielę, kiedy to przy stole spotyka się cała rodzina. Tak było u mnie – po przyjściu z kościoła wszyscy zasiadaliśmy do stołu, a Babcia lub Mama przynosiły wazę gorącego domowego rosołu i podawały go ze zrobionym przez siebie makaronem. Jako singielka nie gotowałam drobiowego rosołu, teraz z Moim Bartkiem często go robimy, w końcu jesteśmy Małą Rodziną. 🙂

Składniki na rosół

  • 1 kurczak o wadze 1,5-2 kg
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera i kawałek pora)
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 3 ziarenka jałowca
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 natka pietruszki
  • woda
  • sól




Przygotowanie

Marchewki, pietruszkę i kawałek selera umyć, obrać i opłukać pod bieżącą wodą. Por przekroić wzdłuż i umyć. Warzywa korzeniowe pokroić w grube słupki lub plastry.

Kurczaka umyć, podzielić na porcje – skrzydełka, korpus, uda, podudzia, szyję, piersi. Te ostatnie odłożyć do wykorzystania w innym daniu, pozostałe części włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą.

Gotować do momentu zawrzenia wody, zostawić jeszcze ok. 10 minut na ogniu. W tym czasie wytrącą się tzw. szumowiny. Aby się ich pozbyć, wylać całą wodę, umyć garnek i mięso (ostrożnie, bo jest już gorące). Następnie ponownie włożyć mięso do garnka, zalać zimną wodą, dać warzywa oraz przyprawy.

Rosół gotować pod uchyloną przykrywką na małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Ważne jest, żeby rosół „bulgotał”, a nie wrzał.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.