Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Rosół z kaczki

Print Friendly, PDF & Email

rosół z kaczki

Rosół z kaczki powstał przy okazji dzielenia jej na części. Udka i piersi zostały upieczone, zaś z korpusy, skrzydełek i szyi zrobiliśmy aromatyczny rosół. Jest on bardziej tłusty od tego gotowanego na kurze czy kurczaku, ale warto poznać jego wyrazisty, głęboki smak. Jak to zwykle u nas bywa, część rosołu z kaczki została zamrożona – będzie doskonałą bazą do innych zup.

Składniki rosół z kaczki

  • 1 korpus z kaczki
  • 2 skrzydła z kaczki
  • 1 szyja z kaczki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 owoc jałowca
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku

Dodatkowo:

  • natka pietruszki




Przygotowanie

Marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić na kilka części, umyć.

Cebulę obrać, opiec nad gazem lub na płycie, tak aby zrobiła się czarna.

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do garnka, w którym rosół będzie gotowany. Zalać wodą. Gotować ok. 10 minut od czasu zawrzenia wody. Żeby rosół był klarowny i pozbawiony szumowin należy po tym czasie mięso ostrożnie wyjąć i opłukać pod zimną wodą. Wodę z garnka wylać, a garnek umyć.

Do garna włożyć z powrotem mięso z kaczki, dodać warzywa oraz przyprawy, zalać odpowiednią ilością zimnej wody.

Rosół gotować przez 2 godziny pod lekko uchyloną pokrywką i na małym ogniu – powinien jedynie bulgotać.

Przed podaniem rosół z kaczki można ozdobić posiekaną natką pietruszki.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

eight + 18 =