Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Rolada z wołowiny

Print Friendly, PDF & Email

rolada wołowa

Kluski śląskie i rolada wołowa to tradycyjny niedzielny obiad na Śląsku. Tak jest w domu Mojego Bartka, tak też było u mojej Cioci mieszkającej w Zabrzu. Sama ten zestaw pamiętam z domu rodzinnego, zawsze był podawany na wyjątkowe okazje. Potrawa wymaga dużego nakładu czasu, jednak większość z niego to oczekiwanie na upieczenie się mięsa wołowego. Roladę wołową najlepiej więc przygotować dzień wcześniej, a potem tylko podgrzać i podać ją w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty.

Składniki na roladę wołową

  • 800 g wołowiny
  • 250 g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 750 ml wody lub bulionu wołowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pieprz i sól do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w poprzek włókien na grubość 1 cm. Włożyć je w folię i rozbić tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószyć pieprzem z obu stron.

Cebulę obrać i pokroić na drobną kosteczkę. Tak samo pokroić boczek (wcześniej usuwając skórę) oraz ogórki kiszone. Wszystko wymieszać.

Każdy z płatów posmarować musztardą, na ich środku wyłożyć mieszankę boczku, cebuli i ogórków kiszonych.

Dwa brzegi mięsa założyć do środka, a następnie całość zwinąć od siebie do środka. Tak przygotowane rolady związać białym sznurkiem, aby się nie rozpadły podczas gotowania.

Na gorącym oleju obsmażyć rolady z każdej strony i przełożyć je do naczynia z grubym dnem, w którym będą duszone. Dodać wodę lub bulion wołowy, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca.

Całość dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 2 godziny. Od czasu do czasu sprawdzić, czy jest wystarczająca ilość płynu i roladki nie przywierają do dna. W razie potrzeby dodać wodę.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.