Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Rolada z piersi kurczaka z pieczarkami

Print Friendly, PDF & Email

rolada z piersi kurczaka z pieczarkami

Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami są bardzo dobrym pomysłem na wykorzystanie piersi z kurczaka, prosto się je przygotowuje i mogą być propozycją na rodzinne obiady. Po ładne pieczarki trzeba było się wybrać na bazarek, wprawdzie nie jest on daleko, ale przy -10oC odległość ta wydawała się o wiele większa niż zazwyczaj. Warto było kręcić nosem w sklepie pod domem, bo udało się nam kupić duże, świeże i na dodatek znacznie tańsze okazy. Od razu zostały wykorzystane do przygotowania roladek z piersi kurczaka.

Składniki na roladę z piersi kurczaka z pieczarkami

  • 1 pierś z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1/2 serka kanapkowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię. Podsmażać na oleju kilka minut, aż zrobi się miękka.

Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na cienkie plasterki. Dodać do cebuli, smażyć, aż woda odparuje, a pieczarki zrobią się brązowe i miękkie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Po przestygnięciu wymieszać z posiekaną natką pietruszki.

Pierś umyć, podzielić na dwa filety, każdy z nich przekroić wzdłuż na pół i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa.

Plastry mięsa posolić i popieprzyć, następnie z jednej strony posmarować serkiem i wyłożyć pieczarki, zwinąć w roladki.

Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami smażyć na średnim ogniu ok. 15 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.