Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Rolada z piersi kurczaka z mozzarellą

Print Friendly, PDF & Email

rolada z piersi kurczaka z mozzarellą

Wczoraj na bazarku kupiliśmy śliwki i żurawinę z myślą o zrobieniu sosu owocowego do niedzielnego obiadu. Bardzo dobrze komponuje się on z roladą z piersi kurczaka z mozzarellą. Połączenie mięsa z owocami w znanej nam polskiej kuchni nie występuje zbyt często, dlatego warto otwierać się na nowe wrażenia smakowe. 🙂

Składniki na roladę z piersi kurczaka z mozzarellą

Roladki z mozzarellą:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 ser mozzarella
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sos owocowy:

  • 1 średnia czerwona cebula
  • 10 śliwek węgierek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 ml wody
  • 150 ml czerwonego wina




Przygotowanie

Sos owocowy:

Śliwki umyć, przeciąć na pół, usunąć z nich pestki.

Czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka.

Do garnka z wodą włożyć czerwoną cebulę i gotować ją na średnim ogniu 10 minut. Po tym czasie dodać wydrylowane śliwki oraz żurawinę, gotować, aż owoce się rozpadną a woda wyparuje. Przetrzeć dokładnie przez sitko, włożyć z powrotem do garnka, wlać czerwone wino, gotować powoli do czasu jego zredukowania się i powstania gęstego sosu.

Roladki z mozzarellą:

Ser mozzarella pokroić na dość grube, podłużne paski.

Pierś z kurczaka podzielić na dwa filety, każdy z nich przeciąć wzdłuż na pół, nie rozcinając do końca. Następnie każdą z nich rozłożyć i cienko rozbić – najlepiej w foliowym woreczku, żeby mięso się nie rozrywało. Osolić, oprószyć pieprzem, położyć na nie kawałki mozzarelli i zwinąć.

Lekko rozgrzać olej na patelni, położyć roladki i smażyć ok. 20 sekund z każdej strony, żeby mięso się dookoła ścięło – dzięki temu roladki się nie rozpadną. Smażyć na małym ogniu 10-15 minut, często odwracając.

Wykonanie

Roladki z piersi kurczaka z mozzarellą wyłożyć na półmisek, polać sosem lub podawać go osobno w sosjerce.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.