Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Rolada z jagodami

Print Friendly, PDF & Email

rolada z jagodami

Ponownie mamy całe wiadro jagód. Przyjemność ich wykorzystania w znacznym stopniu przysługuje nam, oczywiście nie z racji tego, że prowadzimy bloga, ale że smacznie gotujemy i pieczemy. 😉 Od razu pierwszego dnia zrealizowaliśmy pomysł upieczenia rolady biszkoptowej i wypełnienia jej bitą śmietaną oraz jagodami. Na degustację zaprosiliśmy całą Rodzinkę, włącznie z dziećmi Kuzynki. Wszystkim smakowało, włącznie z małym Alankiem i rolada z jagodami w pięć minut została spałaszowana. 🙂

Składniki na roladę z jagodami

Biszkopt:

  • 5 jajek (wielkości M)
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 45 g masła

Bita śmietana:

  • 500 ml dobrze schłodzonej kremówki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 śmietanfixy

Dodatkowo:

  • 300 g jagód
  • cukier puder



Przygotowanie

Biszkopt:

Masło rozpuścić na małym ogniu, przestudzić.

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo wsypywać cukier, cały czas ubijając. Gdy powstanie lśniąca i gładka piana, w dalszym ciągu miksując, dodawać po jednym żółtku, następnie partiami przesiane mąki. Na koniec wmiksować przestudzone masło.

Masę wylać równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ok. 35/30 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (grzałka góra-dół), piec 15 minut.

Biszkopt po upieczeniu od razu przełożyć na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem, tak aby papier był na wierzchu. Zdjąć papier, a biszkopt zawinąć w rulon wraz ze ściereczką. Lekko obciążyć, aby się nie rozwinął, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Bita śmietana:

Śmietanę przygotować, gdy biszkopt jest już zimny.

Śmietanę lekko podbić, wsypywać stopniowo śmietanfixy wymieszane z cukrem i całość ubić na sztywno.

Wykonanie

Roladę ostrożnie rozwinąć, na biszkopcie rozprowadzić warstwę śmietany, posypać obficie jagodami, wyłożyć pozostałą śmietanę oraz resztę jagód. Zwinąć od strony, która poprzednio była wewnątrz. Roladę z jagodami wstawić na 2-3 godziny do lodówki.




1 Komentarz

  1. 1 sierpnia 2016    

    wspaniała 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.