Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Rolada drobiowa ze szpinakiem

Print Friendly, PDF & Email

rolada drobiowa ze szpinakiem

Jakiś czas temu na obiad miałem zrobić smażoną pierś z kurczaka. Nie chciałem, żeby było to tylko zarumienione mięso z patelni, więc zajrzałem do lodówki, czy tam znajdę jakiś ciekawy dodatek. Na nic inspirującego nie trafiłem, ale przypomniałem sobie o mrożonym szpinaku. Na wzór śląskiej rolady postanowiłem zrobić roladę drobiową ze szpinakiem i tym zaskoczyć M. po powrocie do domu. Efekt był bardzo ładny dla oka i smaczny dla podniebienia, dlatego często wracamy do tego przepisu.

Składniki na roladę drobiową ze szpinakiem

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Mrożony szpinak wyłożyć na suchą patelnię, podgrzewać do rozmrożenia. Dodać dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostawić na małym ogniu, aż nadmiar wody odparuje ale szpinak będzie lekko wilgotny.

Pierś z kurczaka podzielić na dwa filety. Przeciąć każdy z nich wzdłuż na pół ale nie rozcinać do końca. Każdą część rozłożyć, umieścić w foliowym woreczku i rozbić na cienki kotlet. Lekko osolić, wyłożyć na nie szpinak i zwinąć. Można obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Lekko rozgrzać olej na patelni, położyć roladki i smażyć ok. 20 sekund z każdej strony, żeby mięso dookoła się ścięło – dzięki temu roladki się nie rozpadną. Smażyć na małym ogniu ok. 20 minut, często odwracając.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.