Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Rolada bezowa z lemon curd

Print Friendly, PDF & Email

rolada bezowa z lemon curd

Rolada bezowa z bitą śmietaną i lemon curd została przygotowana na wyjazd Bartka do domu. Chcieliśmy upiec coś lekkiego i jednocześnie wykorzystać białka pozostałe po pieczeniu ciasta drożdżowego. Jako nadzienie zrobiliśmy lekki krem śmietankowy, a do nadania kontrastu smakowego upieczoną bezę posmarowaliśmy lemon curd. Rolada bezowa dobrze zniosła trudy podróży, została rozdzielona między członków rodziny i dłużej jechała niż w domu postała. 😉

Składniki na roladę bezową z lemon curd

Beza:

  • 4 białka z jajek wielkości M
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Śmietankowe nadzienie:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:




Przygotowanie

Beza:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie, ciągle miksując, dodawać po łyżce cukru pudru. Gdy piana będzie gęsta i sztywna, wmieszać mąkę ziemniaczaną i ocet.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, na nim rozsmarować pianę z białek, tworząc prostokąt o wymiarach 25/30 cm. Posypać wiórkami kokosowymi, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC (z termoobiegiem), piec 25 minut.

Upieczoną bezę wyjąć z piekarnika, wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, tak aby papier do pieczenia był na górze. Zdjąć go ostrożnie i pozostawić bezę do wystygnięcia.

Śmietankowe nadzienie:

Łyżkę żelatyny zalać 5 łyżkami gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do przestygnięcia.

Śmietanę kremówkę dobrze podbić, wsypać cukier puder i ubić na sztywno. Ostudzoną żelatynę wymieszać z dwiema łyżkami ubitej kremówki, po czym delikatnie wmieszać ją w resztę kremówki.

Wykonanie

Zimą bezę posmarować lemon curd, wyłożyć nadzienie z kremówki, zachowując ok. 2 centymetrowy odstęp od dłuższej krawędzi. Ostrożnie zwinąć roladę wzdłuż krótszego boku, zawinąć ją w ściereczkę, która była pod spodem, i przełożyć do lodówki na kilka godzin, aby nadzienie stężało.

Roladę bezową z lemon curd najlepiej podawać schłodzoną.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.