Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Rogaliki z ciasta francuskiego z makiem

Print Friendly, PDF & Email

rogaliki z ciasta francuskiego z makiem

Z przygotowania tegorocznych świątecznych smakołyków z makiem zostało nam trochę masy makowej, z której zrobiliśmy proste rogaliki z ciasta francuskiego z makiem. Są one także szybkie w wykonaniu i już po niespełna godzinie można zajadać się maślanymi i aromatycznymi rogalami z makiem. Jeżeli więc w gorącym przedświątecznym okresie nie macie czasu na szykowanie wigilijnych potraw z makiem, możecie sięgnąć po nasz przepis na rogaliki z makiem z ciasta francuskiego. 🙂

Składniki na rogaliki z ciasta francuskiego z makiem




Wykonanie

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na 10 minut przed robieniem rogalików. Rozwinąć je na blacie, podzielić na 4 równe prostokąty wzdłuż krótszego boku. Każdy z nich przekroić po przekątnej na dwa trójkąty prostokątne.

Łyżkę masy makowej nakładać na środek ciasta przy kącie prostym, następnie zaczynając od najkrótszego boku, zwijać rogaliki. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem, którym było zawinięte ciasto, posmarować rozkłóconym jajkiem.

Rogaliki z ciasta francuskiego z makiem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec 20 minut.




rogaliki z ciasta francuskiego z makiem

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Rogaliki z ciasta francuskiego z makiem
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

14 − 8 =