Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Risotto z kurczakiem i warzywami

Print Friendly

risotto z kurczakiem i warzywami

Przepis na risotto z kurczakiem i warzywami przekazała nam Siostra, która gotuje sporadycznie. Była nim tak zachwycona i zadowolona z potrawy, że i my postanowiliśmy go wypróbować. Przy okazji trochę podszkoliliśmy się z kulinarnego angielskiego, ponieważ przepis był w tym języku. Trzeba przyznać, że Siostra polecająca nam to risotto miała rację, bo okazało się znakomite. Więc my podajemy ten przepis dalej, abyście i Wy mogli go wypróbować. 🙂

Składniki na risotto z kurczakiem i warzywami

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 100 g wędzonego boczku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 250 g ryżu do risotto
  • 1 litr rosołu
  • 50 g parmezanu
  • 30 g masła
  • sól do smaku
  • olej do smażenia



Wykonanie

Pierś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pociąć na paski lub kostkę. Włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, usmażyć na złoty kolor. Przełożyć na talerz.

Boczek pokroić w małą kostkę, włożyć na tę samą patelnię, podsmażać 5-10 minut. Pod koniec dodać obrany i pocięty w plastry czosnek. Przełożyć na talerz.

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, pokroić w cienkie słupki. Wrzucić na patelnię po boczku, smażyć, aż warzywa zmiękną – ok. 10 minut.

Do głębokiej patelni lub garnka wsypać ryż, wlać białe wino. Gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż, wsypać suszony rozmaryn i dolać 1/4 przygotowanego rosołu. Następne porcje rosołu wlewać, gdy poprzednie zostaną zredukowane, z ostatnią dodać usmażoną pierś kurczaka, boczek i warzywa. Przez cały czas risotto trzeba bardzo często mieszać, żeby ryż się nie przypalił.

Aby risotto z kurczakiem i warzywami uzyskało kremową konsystencję, na koniec wmieszać masło oraz starty parmezan.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.