Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Risotto z krewetkami

Print Friendly, PDF & Email

risotto z krewetkami

Do Walentynek zostało co prawda jeszcze kilka dni, ale my już w ten weekend przygotowaliśmy romantyczną kolację. Dodatkową okazją był drugi miesiąc od momentu naszych zaręczyn. 🙂 Nawiązując do tamtego wieczoru, pozostaliśmy w morskiej tematyce i zrobiliśmy kremowe risotto z krewetkami. Choć risotto jest to danie czasochłonne, z każdym kolejnym jego wykonaniem czas się coraz mniej dłuży, zwłaszcza jeśli ma się przy sobie Wyjątkową Osobę. 🙂

Składniki na risotto z krewetkami

  • 250 g ryżu do risotto
  • 1 l rosołu drobiowego
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/4 kawałka ostrej papryczki (bez pestek)
  • 200 g mrożonych krewetek
  • 50 g masła
  • 50 g parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • masło do smażenia




Wykonanie

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek i papryczkę drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić na patelnię z masłem, smażyć kilka minut. Wsypać ryż, chwilę podsmażać, wlać wino. Gdy się ono zredukuje, wlać porcję rosołu, często mieszając, odparować płyn. Wlać kolejną porcję rosołu – czynności powtarzać do wykorzystania całego rosołu, a wraz z ostatnią porcją wrzucić opłukane pod bieżącą wodą krewetki, delikatnie przemieszać.

Do risotto z krewetkami dodać masło, połączyć je z ryżem, wsypać starty na tarce o małych oczkach parmezan, dokładnie wymieszać. Risotto z krewetkami doprawić do smaku solą i pieprzem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

nineteen − 4 =