Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Risotto z cukinią

Print Friendly

risotto z cukinią

Od dawna mieliśmy w planach przygotowanie risotto, ryż czekał zamknięty w pudełku, ale ciągle coś innego bardziej pasowało nam na obiad. Dopiero świeże cukinie wypatrzone w sklepie skłoniły nas do zrobienia cukiniowego risotto. Pracy jest mało, ale trzeba przygotować się na długie stanie przy kuchence, dolewanie rosołu i ciągłe mieszanie ryżu. Wszystko zajęło nam godzinę, ale zdecydowanie risotto z cukinią było tego warte. 🙂

Składniki na risotto z cukinią

  • 250 g ryżu do risotto
  • 400 g cukinii
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka białego wina Riesling
  • 1 litr rosołu
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 100 g parmezanu
  • 50 g masła
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać.

Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Cukinię umyć, 1/3 pokroić na małą kostkę i odłożyć. Pozostałą część pokroić na mniejsze kawałki, wraz z czosnkiem i kremówką zblendować.

Do głębokiej patelni wrzucić cebulę, ryż i wlać wino. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż wino zostanie wchłonięte przez ryż. Następnie wlać porcję rosołu i nie przerywając mieszania, zredukować płyn. Te czynności powtarzać do wykorzystania całego rosołu.

Do ryżu dodać zblendowaną cukinię, dorzucić cukinię pokrojoną w kostkę. Ciągle mieszając, gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Dołożyć masło i parmezan, wymieszać, aby powstała jednolita i kremowa konsystencja. Risotto z cukinią doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.