Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Rahmkoch – deser z Salzburga

Print Friendly, PDF & Email

Rahmkoch - deser z Salzburga

Rahmkoch zaintrygował nas podczas oglądania programu kulinarnego w niemieckiej telewizji. Ten rarytas kuchni austriackiej gotuje się z mąki, śmietany kremówki, masła i rodzynek, a następnie pozwala ostygnąć i stężeć. Według programu najczęściej podawany jest w restauracjach przy stokach narciarskich, gdyż stanowi pożywny i energetyczny deser.

Składniki na Rahmkoch

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka rumu
  • 1 jajko
  • 1 mały kawałek anyżu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu




Wykonanie

Kawałek gwiazdki anyżu rozgnieść w moździerzu.

Mąkę wsypać do miski, wlać kremówkę, wymieszać łyżką lub połączyć palcami do uzyskania grudek.

W garnku rozpuścić masło, wsypać mąkę ze śmietaną, podgrzewać ok. 15 minut, często mieszając – w trakcie, po kilku minutach, wsypać rodzynki, cynamon, anyż oraz wlać rum. Pod sam koniec dodać cukier, mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić do lekkiego przestygnięcia, następnie wbić jajko i energicznie wymieszać, żeby jajko nie zdążyło się ściąć.

Masę przełożyć do małej keksówki wyłożonej folią spożywczą, pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Rahmkoch przykryć folią, wstawić na 24 godziny do lodówki.




Rahmkoch - deser z Salzburga

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.