Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ragoût z dziczyzny

Print Friendly, PDF & Email

ragoût z dziczyzny

W ostatnim czasie w naszej kuchni króluje dziczyzna. Na niedzielny obiad przygotowaliśmy wytrawne ragoût z dziczyzny, a dokładnie z dzika, jelenia i sarny. Owej wytrawności potrawie nadało nie tylko mięso, ale także dobre wino, gorzka czekolada i świeża leśna żurawina. Wraz z kolejnymi etapami gotowania dziczyzny, danie przyjmowało to, co najlepsze z kolejno dodawanych składników, aby w efekcie końcowym osiągnąć pełen bukiet smaków i aromatów.

Składniki na ragoût z dziczyzny

  • 1 kg mięsa z dziczyzny (dzik, jeleń, sarna)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 2 szalotki
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 500 ml wywaru (najlepiej z dziczyzny, ale może być też wołowy)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka jałowca
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 10 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g świeżej żurawiny
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia




Wykonanie

Marchewki, pietruszkę oraz seler obrać, umyć, pokroić w małą kostkę. Szalotkę obrać, pokroić w krążki. Warzywa wsypać do garnka z grubym dnem.

Mięso z dziczyzny zalać mocno gazową wodą mineralną, odstawić na godzinę. Po tym czasie odsączyć je na durszlaku, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć błony, pokroić w kostkę.

Na patelni mocno rozgrzać olej, wrzucać partiami mięso, obsmażać z każdej strony i przekładać do garnka z warzywami. Podsmażać kilka minut, wlać czerwone wino, dodać wszystkie przyprawy oraz startą skórkę ze sparzonej pomarańczy. Gotować bez przykrycia 10 minut, wlać wywar, nałożyć przykrywkę, gotować na małym ogniu 1,5 godziny – od czasu do czasu zamieszać.

Na 10 minut przed końcem gotowania dodać połamaną gorzką czekoladę oraz umytą żurawinę.

Ragoût z dziczyzny doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać na gorąco ze świeżym pieczywem.




ragoût z dziczyzny

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.