Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Rafaello bez pieczenia

Print Friendly, PDF & Email

rafaello bez pieczenia

Rafaello bez pieczenia zrobiliśmy, przygotowując własny budyń, który był bazą do kokosowej masy. Nasze ciasto miało zwarty krem, który nie rozpływał się przy krojeniu, a to dzięki temu, że odpowiednio utarliśmy masło oraz dodaliśmy przestudzony do temperatury pokojowej budyń. Słodycz ciasto Rafaello na herbatnikach przełamaliśmy słonymi krakersami, przez co było ono ciekawsze w smaku.

Składniki na rafaello bez pieczenia

  • 1 l mleka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy (8g)
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 paczki herbatników (ok. 350 g)
  • 1 paczka krakersów (180 g)
  • 200 g wiórek kokosowych

Dodatkowo:

  • całe migdały do dekoracji




Wykonanie

Z mleka odlać 3/4 szklanki, rozprowadzić w nim obie mąki oraz żółtka. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem wanilinowym, wlać rozrobione mąki, cały czas mieszając, aby nie było grudek, ugotować budyń. Przykryć go szczelnie folią spożywczą, aby nie powstał kożuch, wystudzić.

Masło utrzeć na puszystą i białą masę, następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu, mieszać na niskich obrotach. Gdy masło połączy się z budyniem, wsypać 180 g wiórek kokosowych, dokładnie wymieszać.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozłożyć warstwę herbatników, na niej równomiernie rozprowadzić 1/3 kremu kokosowego, ponownie ułożyć herbatniki i na nich rozsmarować krem. Na wierzchu ułożyć krakersy, przykryć je masą kokosową i posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi.

Ciasto Rafaello bez pieczenia ozdobić migdałami, wstawić do lodówki na noc, aby herbatniki zmiękły.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.