Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Rafaello bez pieczenia

Print Friendly

rafaello bez pieczenia

Rafaello bez pieczenia zrobiliśmy, przygotowując własny budyń, który był bazą do kokosowej masy. Nasze ciasto miało zwarty krem, który nie rozpływał się przy krojeniu, a to dzięki temu, że odpowiednio utarliśmy masło oraz dodaliśmy przestudzony do temperatury pokojowej budyń. Słodycz ciasto Rafaello na herbatnikach przełamaliśmy słonymi krakersami, przez co było ono ciekawsze w smaku.

Składniki na rafaello bez pieczenia

  • 1 l mleka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy (8g)
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 paczki herbatników (ok. 350 g)
  • 1 paczka krakersów (180 g)
  • 200 g wiórek kokosowych

Dodatkowo:

  • całe migdały do dekoracji




Wykonanie

Z mleka odlać 3/4 szklanki, rozprowadzić w nim obie mąki oraz żółtka. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem wanilinowym, wlać rozrobione mąki, cały czas mieszając, aby nie było grudek, ugotować budyń. Przykryć go szczelnie folią spożywczą, aby nie powstał kożuch, wystudzić.

Masło utrzeć na puszystą i białą masę, następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu, mieszać na niskich obrotach. Gdy masło połączy się z budyniem, wsypać 180 g wiórek kokosowych, dokładnie wymieszać.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozłożyć warstwę herbatników, na niej równomiernie rozprowadzić 1/3 kremu kokosowego, ponownie ułożyć herbatniki i na nich rozsmarować krem. Na wierzchu ułożyć krakersy, przykryć je masą kokosową i posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi.

Ciasto Rafaello bez pieczenia ozdobić migdałami, wstawić do lodówki na noc, aby herbatniki zmiękły.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.