Racuchy drożdżowe

M&B
Racuchy drożdżowe

Przepis na racuchy drożdżowe mam od Siostry, która z kolei dostała go od Koleżanki. Bardzo się cieszę, że spisałam go na jakimś skrawku papieru, bo drożdżowe placuszki wychodzą puszyste, miękkie i lekkie. Jakiś czas temu zamieniłam mąkę pszenną na żytnią, innym razem na kukurydzianą i w obu przypadkach racuszki drożdżowe były tak samo pyszne. Niestety, wszystko robiłam „na oko”, więc proporcje nie zostały spisane, jednak z pomocą Mojego Bartka, niezastąpionego w przeliczaniu i ważeniu, wkrótce zrobimy te bezglutenowe wersje, a przepisy zamieścimy na stronie. 🙂

Racuchy drożdżowe – składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 11/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać połowę letniego mleka, dodać 3 łyżeczki mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut.

Resztę mąki przesiać, dodać do niej żółtka, wyrośnięty rozczyn, pozostałe letnie mleko oraz cukier wanilinowy. Wyrobić łyżką. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie wmieszać je w drożdżowe ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Łyżką namoczoną w zimnej wodzie nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej. Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.

Z podanych ilości można przygotować tyle racuchów, że wystarczy na śniadanie dla 4 osób.




drożdżowe racuchy

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Racuchy drożdżowe
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

  • Iwona

    14 stycznia 2021 at 13:33

    Wyszły pyszne, miękkie w środku i chrupiące.

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis