Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Racuchy

Print Friendly, PDF & Email

Przepis na racuchy mam od Siostry, która z kolei dostała go od Koleżanki. Bardzo się cieszę, że spisałam go na jakimś skrawku papieru, bo drożdżowe placuszki wychodzą puszyste, miękkie i lekkie. Jakiś czas temu zamieniłam mąkę pszenną na żytnią, innym razem na kukurydzianą i w obu przypadkach racuszki były tak samo pyszne. Niestety, wszystko robiłam „na oko”, więc proporcje nie zostały spisane, jednak z pomocą Mojego Bartka, niezastąpionego w przeliczaniu i ważeniu, wkrótce zrobimy te bezglutenowe wersje, a przepisy zamieścimy na stronie. 🙂

Składniki na racuchy

  • 1/2 kg mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać połowę letniego mleka, dodać 3 łyżeczki mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut.

Resztę mąki przesiać, dodać do niej żółtka, wyrośnięty rozczyn, pozostałe letnie mleko oraz cukier wanilinowy. Wyrobić łyżką. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie wmieszać je w drożdżowe ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Łyżką namoczoną w zimnej wodzie nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej. Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.

Z podanych ilości można przygotować tyle racuchów, że wystarczy na śniadanie dla 4 osób.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.