Racuchy z mąki kukurydzianej

M&B
Racuchy z mąki kukurydzianej

Chociaż nie musimy martwić się o zły wpływ glutenu na nasze organizmy, to od czasu do czasu lubimy ugotować sobie coś bez mąki pszennej, którą zastępujemy gryczaną lub kukurydzianą. Dzisiaj przedstawiamy przepis na złociste, smaczne racuchy z mąki kukurydzianej. Są bardziej kruche od tradycyjnych racuchów, ale równie dobrze jak one wyrastają i trzymają kształt. Można je podawać na ciepło lub zimno, z dodatkiem ulubionego dżemu lub sosu.

Racuchy z mąki kukurydzianej – składniki

  • 400 g mąki kukurydzianej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia




Wykonanie

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać 1 szklankę lekko podgrzanego mleka (ok. 30oC), wsypać 2 łyżki mąki kukurydzianej. Rozmieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Resztę mąki wsypać do miski, dodać pozostałe lekko ciepłe mleko, jajka, cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszać dokładnie łyżką. Przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.

Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta. Racuchy z mąki kukurydzianej smażyć z obu stron na złoty kolor.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Racuchy z mąki kukurydzianej
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

  • Christine

    18 września 2016 at 17:59

    Zapowiadają się pysznie 🙂 – Takiego przepisu, bez pszenicy, właśnie szukałam.

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis