Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Quiche z pieczarkami i mięsem mielonym

Print Friendly, PDF & Email

quiche z pieczarkami i mięsem mielonym

Quiche z pieczarkami i mięsem mielonym można przygotować zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację, a także zaserwować jako zimną przekąskę, gdyż i wtedy smakuje równie dobrze. Jeśli zastanawiacie się, co nowego można zrobić z pieczarek i mięsa mielonego, nie wahajcie się i przygotujcie to danie. Aby całość wyglądała ładnie, należy wybrać małe pieczarki oraz zrobić mięsne kulki ich wielkości, po czym równomiernie ułożyć je w formie do tortów. Quiche z pieczarkami i mięsem mielonym z pewnością zasługuje na wypróbowanie i włączenie go do ulubionych dań.

Składniki na quiche z pieczarkami i mięsem mielonym

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnej margaryny
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 200 g pieczarek
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Śmietanowo-jajeczna mieszanka:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 4 jajka
  • sól, pieprz




Przygotowanie

Kruche ciasto:

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojoną margarynę, posiekać nożem. Dodać żółtko, wodę oraz sól, zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.

Nadzienie:

Pieczarki dokładnie umyć lub obrać i umyć, osuszyć.

Do mięsa mielonego dodać jajko i bułkę, pognieść do uzyskania jednolitej masy, na koniec doprawić solą i pieprzem. Z masy formować małe kuleczki, krótko obsmażyć je z każdej strony na oleju, przełożyć na talerz.

Na tę samą patelnię wrzucić pieczarki, chwilę podsmażać, lekko oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć na bok.

Śmietanowo-jajeczna mieszanka:

Do miseczki wlać śmietanę, wbić jajka, dokładnie wymieszać widelcem. Posolić i popieprzyć.

Wykonanie

Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować i przełożyć do tortownicy (26 cm) – wyłożyć nim dno i boki do połowy jej wysokości. Porozkładać pieczarki i mięsne kulki, następnie wlać śmietanowo-jajeczną mieszankę.

Quiche z pieczarkami i mięsem mielonym wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem ok. 40 minut.




quiche z pieczarkami i mięsem mielonym

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.