Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Quiche z łososiem i brokułem

Print Friendly

quiche z łososiem i brokułem

Wczoraj upiekliśmy quiche z łososiem i brokułem, danie bardzo proste, ale o niecodziennym wyglądzie. Był to smaczny, zdrowy i pożywny obiad, który spokojnie wystarczy dla całej rodziny. Podczas przygotowania dobrze jest zwrócić uwagę, jak kładzie się łososia, ponieważ od strony, gdzie była skóra, zrobi się brązowy, a z drugiej pozostanie pięknie różowy – dla mnie już za późno, może następnym razem będę o tym pamiętał. 🙂

Składniki na quiche z łososiem i brokułem

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła prosto z lodówki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 1 brokuł
  • 300 g świeżego łososia
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • sól, pieprz




Przygotowanie

Kruche ciasto:

Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, wodę, jajko i sól, wyrobić ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.

Nadzienie:

Brokuł umyć, podzielić na różyczki, wrzucić je do wrzącej, osolonej wody, gotować 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, pozostawić na sitku do odkapania.

Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć skórę. Rybę podzielić na mniejsze kawałki, lekko posolić.

Jajka wymieszać z kremówką, posolić i popieprzyć.

Wykonanie

Ciasto wyjąć z lodówki i na oprószonej mąką powierzchni cienko rozwałkować. Nawinąć je na wałek, przełożyć do tortownicy – nie musi być natłuszczona. Dno i brzegi do 1/2 wysokości dokładnie wyłożyć ciastem.

Wlać mieszankę jajeczno-śmietanową, następnie porozkładać brokuł i łososia.

Quiche z łososiem i brokułem wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 55-60 minut




1 Komentarz

  1. 17 lutego 2016    

    Bardzo apetycznie sie prezentuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.