Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Puree z batatów

Print Friendly, PDF & Email

puree z batatów

Dla odmiany zamiast polskich ziemniaków przygotowaliśmy sobie puree z batatów. Kaczka już się piekła, więc wystarczyło słodkie ziemniaki z dodatkiem oliwy i rozmarynu zawinąć w folię i o odpowiedniej porze włożyć do piekarnika. Po upieczeniu zblendowaliśmy bataty, uzyskując kremowe puree o wyrazistym kolorze i wspaniałym smaku, ale można je tylko rozgnieść widelcem. Puree z pieczonych batatów jest dobrym dodatkiem do każdego rodzaju pieczonego mięsa, ładnie wygląda na talerzu i zachęca do delektowania się posiłkiem.

Składniki na puree z batatów

  • 500 g batatów
  • oliwa
  • kilkanaście igiełek suszonego rozmarynu
  • sól do smaku




Wykonanie

Bataty obrać, umyć i osuszyć. Każdy batat nasmarować oliwą, ułożyć na oddzielnych foliach (błyszczącą stroną do środka), posypać rozmarynem i zawinąć. Włożyć do rozgrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 50-60 minut.

Po upieczeniu słodkie ziemniaki ostrożnie rozwinąć, razem z rozmarynem zblendować lub dokładnie pognieść, na koniec puree z batatów doprawić solą do smaku.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

fifteen + ten =