Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Puree pietruszkowe

Print Friendly, PDF & Email

puree pietruszkowe

Chcąc nieco odmienić tradycyjny obiad, zamiast ziemniaków, przygotowaliśmy puree pietruszkowe. Bardzo proste w wykonaniu, a do tego o wiele szybsze niż zrobione z ziemniaków, bo pietruszka nie potrzebowała długiego gotowania. Smakowała nam ta zmiana na naszych talerzach, gładkie, delikatne i kremowe puree z pietruszki warte jest ponownego przygotowania i podania do lekkiego obiadu, np. łososia lub kurczaka.

Składniki na puree pietruszkowe

  • 500 g korzenia pietruszki
  • 500 ml mleka
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 ziarenko jałowca
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 30 g masła
  • sól do smaku




Wykonanie

Pietruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Wlać mleko, dodać liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Gotować do miękkości warzyw – około 7-10 minut.

Po ugotowaniu wyłowić pietruszkę, przełożyć ją do naczynia, zblendować. Wmieszać masło, doprawić do smaku solą oraz gałką muszkatołową.

Puree pietruszkowe podawać jako zamiennik tradycyjnego puree z ziemniaków.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. 🙂
recipe image
Potrawa
Puree pietruszkowe
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

two × 5 =