Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Puree dyniowe

Print Friendly, PDF & Email

puree dyniowe

Dynię do ciast i deserów najlepiej dodawać w postaci puree z dyni. Idealnie do tego nadaje się Hokkaido, która jest zbita, aromatyczna i nawet na surowo ma przyjemny smak. Puree dyniowe można przygotować z niej na dwa sposoby – gotując ją z dodatkiem wody lub piekąc w piekarniku. Pierwszy sposób jest szybki, ale wymaga naszej aktywności i nadzoru, a drugi trwa dłużej, jednak pieczenie zwalnia nas od stania przy kuchence.

Sposób pierwszy – gotowane puree

Składniki na puree dyniowe

  • 300 g miąższu z dyni (najlepiej Hokkaido)
  • 100 ml wody




Wykonanie

Dynię umyć, pokroić na mniejsze kawałki, obrać ze skóry, usunąć pestki i miękki środek, pokroić na małą kostkę, odważyć 300 g.

Do garnka wlać wodę, wsypać dynię, przykryć pokrywką i dusić kilkanaście minut na małym ogniu – w trakcie kilka razy przemieszać.

Gdy dynia będzie miękka, zdjąć pokrywkę, odparować wodę, odstawić i dokładnie pognieść lub zmiksować blenderem. Jeżeli puree jest bardzo wilgotne, należy postawić je z powrotem na ogień i pozbyć się nadmiaru wody, w przeciwnym razie ciasto, do którego je dodamy, może być zbyt rozmoczone i nie wyrośnie.



Sposób drugi – pieczone puree

Składniki na puree dyniowe

  • 350 g dyni ze skórą (najlepiej Hokkaido)

Wykonanie

Dynię umyć, pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki i miękki środek, włożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 180oC 30-40 minut – aż dynia zrobi się miękka.

Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia, odkroić skórkę, dokładnie pognieść lub zblendować.



Puree dyniowe przygotowane oboma sposobami dodaje się do ciast i deserów dopiero po ostudzeniu. Można je również włożyć do foliowych woreczków i zamrozić lub zapasteryzować w słoiczkach.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

four − 1 =