Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pszenno-żytni chleb z ziarnami

Print Friendly, PDF & Email

pszenno-żytni chleb z ziarnami

Naszego domowego wypiekania chleba ciąg dalszy. 🙂 Tym razem pieczywo wzbogaciliśmy nie tylko o mąkę żytnią pełnoziarnistą, ale również o dużą ilość ziaren. Wykorzystaliśmy również drożdże instant, które wreszcie miały okazję wykazać się w działaniu z nieco cięższą mąką żytnią. Z ostatecznych efektów jesteśmy bardzo zadowoleni, pszenno-żytni chleb z ziarnami wyszedł smaczny, pachnący, z chrupiącą skórką, wilgotny i długo zachowujący świeżość. 🙂

Składniki na pszenno-żytni chleb z ziarnami

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej TYP 2000
  • 1 opakowanie drożdży instant (7-8 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g ziaren (łuskany słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lniane)
  • 1 łyżeczka kminku
  • 500 ml wody

Dodatkowo:

  • margaryna do natłuszczenia keksówki
  • bułka tarta do posypania keksówki




Wykonanie

Do miski wsypać mąkę pszenną i żytnią, dodać drożdże, sól, ziarna, kminek, wlać wodę, dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksówki, powierzchnię wyrównać łyżką maczaną w wodzie, następnie wzdłuż zrobić nacięcie. Dodatkowo można posypać ziarnami.

Do piekarnika na spód wstawić żaroodporne naczynie z wodą, rozgrzać do 190oC (z termoobiegiem).

Pszenno-żytni chleb włożyć do piekarnika, piec 70-75 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

11 − one =