Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pszenno-żytni chleb na zakwasie z serwatką

Print Friendly

pszenno-żytni_chleb_na_zakwasie_z_serwatką
Chleb na zakwasie to powrót do zwyczajów sprzed kilku lat, kiedy to regularnie co 2 tygodnie piekłam chleb żytni z ziarnami na zakwasie z przepisu od Koleżanki. Wspomnienie smaku i zapachu tamtego chleba ciągle mi towarzyszy i tym wypiekiem powoli wracam do tamtych lat. Chleb ma wyczuwalną nutę żytniego zakwasu, jest wilgotny i bardzo smaczny.

Składniki
  • 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej TYP 2000
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej TYP 1850
  • 100 g zakwasu żytniego
  • 500 ml serwatki (lub wody)
  • 1 czubata łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • margaryna do natłuszczenia keksówki
  • bułka tarta do posypania keksówki




Wykonanie

Mąkę żytnią wsypać do miski, wlać lekko podgrzaną serwatkę lub wodę, dodać zakwas, dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką, odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.

Do poprzednich składników wsypać mąkę pszenną oraz sól, wyrobić ręką jednolite ciasto. Ponownie przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

Keksówkę natłuścić margaryną, posypać bułką tartą, następnie przełożyć do niej ciasto na chleb i równomiernie je rozłożyć. Po raz trzeci przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Do piekarnika na najniższy poziom wsunąć blachę z ciepłą wodą, nagrzać go do 220oC (z termoobiegiem). Ciasto naciąć nożem, wstawić keksówkę do piekarnika na środkowy poziom, piec 10 minut.

Po upływie tego czasu wyjąć blachę z wodą, zmienić temperaturę na 195oC (z termoobiegiem), piec ok. 45-50 minut – patyczkiem upewnić się, czy chleb na zakwasie jest dobrze wypieczony.

Chleb pszenno-żytni wyjąć z formy od razu po upieczeniu.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.