Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pstrąg pieczony

Print Friendly, PDF & Email

pstrąg pieczony

Mamy smaka na rybkę? Oczywiście, że tak, zwłaszcza jeśli jest to pstrąg pieczony. Czy potrzeba wielu składników? Oczywiście, że nie, jedynie cytrynkę, masło i natkę pietruszki. Jeśli już poradzimy sobie z oczyszczeniem pstrąga, danie mamy właściwie gotowe. Tak się składa, że u nas ostatnio więcej gotuje B., każde danie wychodzi Mu doskonałe, więc i tym razem z pstrągiem pieczonym było podobnie. Zaczynam się obawiać, że wkrótce w kuchni nie będzie dla mnie miejsca. Jeśli jednak mam jeść taką rybę, to mi to pasuje. 🙂

Składniki pstrąga pieczonego

  • 2 świeże wypatroszone pstrągi
  • 4 plasterki cytryny
  • 1/4 pęczka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Pstrągi umyć, osuszyć, oprószyć z obu stron i wewnątrz solą i pieprzem. Do środka włożyć masło, po dwa obrane ze skórki plasterki cytryny oraz posiekaną pietruszkę.

Rozłożyć dwa kawałki folii aluminiowej błyszczącą stroną do góry. Rozprowadzić na nich odrobinę oleju i na każdym położyć rybę. Przed zawinięciem sprawdzić, czy część folii przykrywającej pstrąga od góry także jest pokryta olejem. Zawinąć pstrągi, dokładnie zamykając folię z góry i na bokach.

Pstrąga włożyć do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec 30 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.