Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Przysmak gajowego

Print Friendly, PDF & Email

przysmak gajowego

Śledzie z grzybami, zwane przysmakiem gajowego, to jedna z moich ulubionych wersji przygotowania tej ryby. Do ich wykonania potrzeba niewielu składników i można wyczarować śledzie pachnące lasem, choć uczciwie trzeba napisać, że należy uzbroić się w cierpliwość, gdyż całe danie musi odstać w lodówce choć jedną noc. Gdy już to nam się uda, możemy cieszyć się przysmakiem gajowego i zawartym w nim smakiem grzybów, cebuli i oczywiście śledzi, wyobrażając sobie, że jesteśmy w pięknym lesie na grzybobraniu. Choć równie dobrze możemy wyobrażać sobie cokolwiek innego. 😉

Składniki na przysmak gajowego

  • 4 filety śledziowe a’la Matjas
  • 1 duża cebula
  • 4 suszone grzyby
  • 50 ml oleju
  • 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • szczypta cukru




Przygotowanie

Grzyby zalać gorącą wodą, odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Filety śledziowe opłukać lub jeśli są słone, namaczać w wodzie ok. 30 minut – w razie potrzeby wymienić wodę i ponownie odstawić.

Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka. Grzyby odsączyć (wodę zostawić), pokroić w paski.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażać, aż się zeszkli. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca oraz grzyby, wymieszać, chwilę smażyć. Wlać ocet i 1/2 szklanki wody pozostałej po namaczaniu grzybów, dodać koncentrat pomidorowy i szczyptę cukru. Smażyć 5 minut. Doprawić pieprzem, odstawić do wystygnięcia.

Śledzie pokroić na paski, wymieszać je z grzybami i cebulą. Przełożyć do słoika, zakręcić, odstawić w zimne miejsce. Przysmak gajowego najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

6 + ten =