Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Prosty sos bolognese

Print Friendly, PDF & Email

prosty_sos_bolognese

To chyba najprostsza wersja sosu bolognese. Wystarczy jedynie mięso mielone, cebula, czosnek oraz koncentrat pomidorowy, trochę przypraw i mamy wszystkie składniki. Na świeże, słodkie pomidory musimy jeszcze długo poczekać, co nie oznacza, że trzeba rezygnować z tego prostego i pysznego dania. Można także użyć pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego, które nie zawsze ma się pod ręką, więc warto znać ten przepis na sos boloński.

Składniki
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • makaron

Dodatkowo:

  • ser żółty lub parmezan




Przygotowanie

Cebulę obrać, posiekać, wrzucić na patelnię z olejem, zeszklić.

Dosypać drobno posiekany czosnek oraz zioła, wymieszać, dołożyć mięso mielone. Smażyć kilkanaście minut.

Dodać koncentrat, cukier i wodę, dusić ok. 10 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Podawać z makaronem ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu. Posypać startym serem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.