Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Prosty chleb pszenny

Print Friendly, PDF & Email

prosty_chleb_pszenny

Przepis na prosty chleb pszenny otrzymałam od Koleżanki z pracy. W pierwotnej wersji zawierał on jedynie mąkę pszenną, chleb był więc jasny ze złocistą skórką. My najczęściej robimy go zastępując część zwykłej mąki typem pełnoziarnistym i otrzymujemy nieco ciemniejszy, ale zdrowszy chleb pszenny. W takiej wersji podajemy ten przepis, jednak wybór należy do Was. 🙂

Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej TYP 1850
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/2szklanki ciepłej przegotowanej wody




Wykonanie

Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki, wkruszyć drożdże i dokładnie wymieszać.

Dolewać powoli wodę i mieszać łyżką drewnianą, aż składniki się połączą.

Keksówkę posmarować margaryną, posypać bułką tartą, włożyć ciasto, wygładzić je łyżką maczaną w wodzie. Ciasto na chleb można posypać otrębami pszennymi, sezamem, siemieniem lnianym, ziarnami słonecznika lub dyni.

Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 60oC, następnie zwiększyć temperaturę do 200oC, piec 60 minut.

Chleb pszenny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.