Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem to jedno ze wspomnień mojego dzieciństwa. Prosta w przygotowaniu, smaczna, z dodatkiem ryżu będzie stanowiła doskonałe danie obiadowe. A ponieważ wielu z nas kojarzy się ze smakami rodzinnego domu, warto by potrawkę z kurczaka skosztowało również najmłodsze pokolenie.
Składniki na potrawkę z kurczaka z marchewką i groszkiem
- 1 pierś z kurczaka
- 2 szklanki wywaru z warzyw lub rosołu
- 1/2 opakowania mrożonego groszku z marchewką
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
|
Przygotowanie
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę.
Do garnka wlać wywar lub rosół, wrzucić pokrojone kawałki piersi, gotować na średnim ogniu ok. 10 minut.
Na patelnię wsypać mąkę, chwilę ją podpiec i dodać masło, cały czas mieszając połączyć składniki. Wlać śmietankę kremówkę – energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Dolać odrobinę rosołu.
Zasmażkę z patelni przełożyć do garnka z rosołem i kurczakiem. Zagotować, zmniejszyć ogień i wrzucić groszek z marchewką oraz wlać sok z cytryny.
Ciągle mieszając, gotować 10 minut na wolnym ogniu. Potrawkę doprawić do smaku solą i pieprzem.
|
Dodaj komentarz