Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Print Friendly

potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Potrawka z kurczaka to jedno ze wspomnień mojego dzieciństwa. Prosta w przygotowaniu, smaczna, z dodatkiem ryżu będzie stanowiła doskonałe danie obiadowe. A ponieważ wielu z nas kojarzy się ze smakami rodzinnego domu, warto by potrawkę z kurczaka z marchewką i groszkiem skosztowało również najmłodsze pokolenie.

Składniki na potrawkę z kurczaka z marchewką i groszkiem

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 szklanki wywaru z warzyw lub rosołu
  • 1/2 opakowania mrożonego groszku z marchewką
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę.

Do garnka wlać wywar lub rosół, wrzucić pokrojone kawałki piersi, gotować na średnim ogniu ok. 10 minut.

Na patelnię wsypać mąkę, chwilę ją podpiec i dodać masło, cały czas mieszając połączyć składniki. Wlać śmietankę kremówkę – energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Dolać odrobinę rosołu.

Zasmażkę z patelni przełożyć do garnka z rosołem i kurczakiem. Zagotować, zmniejszyć ogień i wrzucić groszek z marchewką oraz wlać sok z cytryny.

Ciągle mieszając, gotować 10 minut na wolnym ogniu. Potrawkę doprawić do smaku solą i pieprzem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.