Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Potrawka z królika

Print Friendly, PDF & Email

potrawka z królika

Z racji tego, że Dziadek hodował króliki, potrawka z ich mięsa to wspomnienie z mojego dzieciństwa. Królik duszony z warzywami i śmietaną często gościł na naszym stole, a ponieważ blog to także miejsce na spisywanie rodzinnych przepisów, nie może na nim zabraknąć tego na potrawkę z królika. Po konsultacjach z Mamą, przedstawiamy sposób na wykonanie aromatycznej i smakowitej potrawki z królika, w której mięso jest soczyste i miękkie.

Składniki na potrawkę z królika

  • 1 królik
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/2 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa królika
  • olej do smażenia




Wykonanie

Marchewki, pietruszkę, seler obrać, opłukać, pokroić w krążki.

Królika podzielić na mniejsze kawałki, umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem oraz mąką, jej nadmiar strząsnąć.

Na patelni rozgrzać olej, partiami, z każdej strony, obsmażać mięso królika na złoty kolor. Przełożyć je do żeliwnego naczynia lub garnka z grubym dnem, wlać wodę, dodać warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie. Postawić na małym ogniu, dusić pod przykryciem przez około 50 minut, co jakiś czas lekko przemieszać mięso, aby nie przywarło do dna. Gdy królik będzie miękki, wyjąć go na talerz, a do sosu dodać kremówkę zahartowaną 2-3 łyżkami gorącego sosu, chwilkę pogotować, aby sos nieco zgęstniał i ponownie włożyć kawałki mięsa.

Potrawkę z królika podawać z ugotowanym na sypko ryżem, ziemniakami z wody lub kaszą (jaglaną, bulgur, kuskus).




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.