Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Porzeczkowiec

Print Friendly, PDF & Email

porzeczkowiec

Szukając pomysłu na dobre ciasto, całkiem przypadkowo usłyszeliśmy o porzeczkowcu, który podbił podniebienia komunijnych gości. U nas w ogrodzie porzeczki właśnie dojrzały, co stanowiło doskonałą okazję do przekonania się, dlaczego jest tak zachwalane. My także już wiemy – w porzeczkowcu mamy smakowite połączenie czekoladowego ciasta, kwaskowatych porzeczek i lekkich mas. Nawet Wujek powiedział „Da się zjeść”, a to już coś znaczy. 😉

Składniki na porzeczkowiec

Ciasto kakaowe:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 5 płaskich łyżek kakao
  • 5 białek
  • 5 żółtek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa serowa:

  • 200 g masła
  • 500 g serka do serników
  • 5 łyżek cukru pudru

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy

Dodatkowo:

  • 2 słoiczki dżemu porzeczkowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady




Przygotowanie

Ciasto kakaowe:

Olej, wodę, szklankę cukru i kakao umieścić w garnku, zagotować do rozpuszczenia się cukru. Odstawić do wystygnięcia.

W tym czasie białka ubić mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce pozostałe pół szklanki cukru. Następnie dodać żółtka, całość ubijać do połączenia się w puszystą masę. Wlać ostudzoną kakaową mieszaninę i dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie połączyć składniki szpatułką.

Ciasto wylać na formę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180oC. Pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Masa serowa:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie partiami dodawać biały ser, cały czas ucierając.

Krem śmietankowy:

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić powoli, dosypując cukier puder oraz śmietan fix.

Wykonanie

Dolny kakaowy blat posmarować dżemem z porzeczek, równomiernie rozprowadzić masę serową i przykryć drugim blatem. Jego również posmarować dżemem i wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać, posypać startą czekoladą.

Przed serwowaniem porzeczkowiec należy schłodzić w lodówce.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.