Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Podudzie indyka pieczone z suszonymi pomidorami

Print Friendly

podudzie indyka pieczone z suszonymi pomidorami

W naszej kuchni rzadko wykorzystujemy mięso z indyka, ale gdy kupiliśmy udziec, podzieliliśmy go na dwie części i zrobiliśmy z nich dwie potrawy. Podudzie z indyka upiekliśmy w rękawie z dodatkiem suszonych pomidorów oraz śródziemnomorskich przypraw, mięso było bardzo soczyste, miękkie i z łatwością odchodziło od kości. Suszone pomidory sprawiły, że podudzie indyka nabrało słodkiego pomidorowego smaku, a wytworzony podczas pieczenia sos jeszcze ten smak podkreślił.

Składniki na podudzie indyka pieczone z suszonymi pomidorami

  • 1 podudzie z indyka
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz




Wykonanie

W moździerzu rozgnieść ziele angielskie i liść laurowy, dodać oregano i bazylię, wymieszać.

Podudzie z indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Obficie natrzeć solą i pieprzem oraz mieszanką przypraw. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, wrzucić suszone pomidory, wlać 1/2 szklanki zimnej wody. Zamknąć rękaw zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przełożyć na blachę lub do żaroodpornego naczynia.

Piekarnik nagrzać do 180oC (z termoobiegiem), włożyć podudzie z indyka, uważając, aby rękaw nie dotykał metalowych części piekarnika. Piec około 60-80 minut (w zależności od wagi mięsa), wyjąć i ostrożnie rozciąć worek.

Podudzie indyka pieczone z suszonymi pomidorami przed podaniem można zrumienić korzystając z funkcji „grill”.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.