Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pleśniak

Print Friendly, PDF & Email

pleśniak

Pleśniak to kruche ciasto owocowe, do którego przygotowania można użyć dowolnych owoców – oczywiście nadających się do pieczenia. My wykorzystaliśmy śliwki z naszej nalewki, dzięki temu pleśniak zyskał jeszcze dodatkowe smaki i aromaty. Tym razem mieliśmy się z kim dzielić, więc ciasta wystarczyło tylko na dwa dni i każdemu było mało. Częściej mogłoby tak być, kalorie rozchodziłyby się na więcej osób. 😉

Składniki na ciasto pleśniak

  • 6 jajek
  • 21/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie czerwonego kisielu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mleka
  • owoce (jabłka, truskawki, śliwki) na pokrycie jednej warstwy




Przygotowanie

Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek, przesianej mąki, margaryny i proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto. Podzielić na 3 części, jedną wymieszać z kakao, dolewając łyżkę mleka. Wszystkie części włożyć do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie pierwsze białe ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na nie wyłożyć owoce, następnie zetrzeć na tarce brązowe ciasto.

Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać kisiel, dokładnie wymieszać, wylać na brązowe ciasto.

Ostatni kawałek ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na pianę z białek.

Pleśniaka piec z termoobiegiem 40 minut w temperaturze 180oC.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.