Pleśniak z truskawkami

M&B
pleśniak z truskawkami

To chyba nasz najbardziej truskawkowy czerwiec odkąd się znamy i prowadzimy bloga. Większość owoców wykorzystujemy do robienia ciast, tym razem sięgnęliśmy po sprawdzony przepis i zrobiliśmy ciasto pleśniak z truskawkami. Na naszym blogu znajdziecie dwa przepisy na ciasto pleśniak, które zrobiliśmy z owocami z nalewki. Teraz użyliśmy świeżych truskawek, a do piany z białek dodaliśmy proszek budyniowy, dzięki czemu nie opadła pod ciężarem ciasta i pozostała wysoka i puszysta.

Składniki na pleśniak z truskawkami

Kruche ciasto:

  • 5 żółtek z jajek wielkości L
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Budyniowa pianka:

  • 5 białek z jajek wielkości L
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 szczypta soli




Wykonanie

Truskawki opłukać, odstawić do odsączenia, następnie usunąć szypułki. Większe truskawki przekroić na pół.

Na blat przesiać mąkę pszenną i łyżeczkę proszku do pieczenia, dodać żółtka, pokrojoną na kawałki zimną margarynę. Szybko zagnieść ciasto, podzielić je na 3 równe części, włożyć do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie pierwszy kawałek ciasta rozłożyć na blasze (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na nim ułożyć owoce, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta.

Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie w trzech turach wsypać cukier, ubijać, aż piana z białek będzie sztywna, gęsta i lśniąca. Dodać proszek budyniowy, zmiksować na niskich obrotach, wyłożyć na ciasto. Na koniec zetrzeć trzeci kawałek schłodzonego ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 40 minut.

Pleśniak z truskawkami wyjąc z piekarnika, pozostawić w blasze do wystygnięcia. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.




pleśniak z truskawkami

pleśniak z truskawkami

pleśniak z truskawkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pleśniak z truskawkami
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis