Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Placki ziemniaczane

Print Friendly, PDF & Email

placki ziemniaczane

Któż z nas nie zna smaku placków ziemniaczanych? Pewnie ilu kucharzy, tyle przepisów na doskonałe placki ziemniaczane. Moje do obecnego smaku ewoluowały bardzo długo. W domu zawsze smażyło się je tylko z ziemniaków, mąki, jajka, cebuli, soli i pieprzu. W czasie studiów dowiedziałam się, że dobrze jest dodać do nich mleko, aby nie ciemniały, i wzbogacać przyprawami, np. majerankiem. A już po studiach poznałam smak placków drwala i węgierskich leśnika – ale to już inna historia.

Składniki na placki ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2-3 czubate łyżki mąki
  • 1/2 szklanki gorącego mleka
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć – część na tarce o drobnych oczkach, część na tarce o grubych oczkach. Wlać gorące mleko, które spowoduje, że ziemniaki nie staną się szare, wymieszać. Odlać nadmiar płynu.

Obrać cebulę, zetrzeć ją na tarce o drobnych oczkach, dodać do ziemniaków. Wbić jajka, wsypać mąkę i majeranek, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Na patelni dobrze rozgrzać olej, partiami nakładać placki, nieco je rozpłaszczyć. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Pomiędzy smażeniem kolejnych partii placków ziemniaczanych dolewać oleju.

Wyłożyć na papierowy ręcznik, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Placki ziemniaczane podawać gorące z ulubionymi dodatkami np. kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub posypane cukrem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.