Placki ziemniaczane

M&B
placki ziemniaczane

Któż z nas nie zna smaku placków ziemniaczanych? Pewnie ilu kucharzy, tyle przepisów na doskonałe placki ziemniaczane. Moje do obecnego smaku ewoluowały bardzo długo. W domu zawsze smażyło się je tylko z ziemniaków, mąki, jajka, cebuli, soli i pieprzu. W czasie studiów dowiedziałam się, że dobrze jest dodać do nich mleko, aby nie ciemniały, i wzbogacać przyprawami, np. majerankiem. A już po studiach poznałam smak placków drwala i węgierskich leśnika – ale to już inna historia.

Placki ziemniaczane – składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2-3 czubate łyżki mąki
  • 1/2 szklanki gorącego mleka
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć – część na tarce o drobnych oczkach, część na tarce o grubych oczkach. Wlać gorące mleko, które spowoduje, że ziemniaki nie staną się szare, wymieszać. Odlać nadmiar płynu.

Obrać cebulę, zetrzeć ją na tarce o drobnych oczkach, dodać do ziemniaków. Wbić jajka, wsypać mąkę i majeranek, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Na patelni dobrze rozgrzać olej, partiami nakładać placki, nieco je rozpłaszczyć. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Pomiędzy smażeniem kolejnych partii placków ziemniaczanych dolewać oleju.

Wyłożyć na papierowy ręcznik, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Placki ziemniaczane podawać gorące z ulubionymi dodatkami np. kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub posypane cukrem.




Placki ziemniaczane

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Placki ziemniaczane
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis