Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Placek z czerwonej kapusty i pora

Print Friendly

placek_z_czerwonej_kapusty_i_pora

Czerwona kapusta kojarzy nam się przede wszystkim jako dodatek do obiadu. Ostatnio pokazaliśmy, że można ją wykorzystać jako główny składnik zupy oraz koktajlu. Dzisiaj kontynuujemy naszą kuchenną przygodę z kapustą i prezentujemy ją w wersji upieczonej na drożdżowym cieście. Placek dołącza do grona bardzo udanych dań, opłacało się kupić tak dużą główkę i dać jej szansę przekonania nas do siebie w nowych wydaniach.

Składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy

Nadzienie:

  • 400 g czerwonej kapusty
  • 1 por (biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Ciasto drożdżowe:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać lekko ciepłe mleko (ok. 30oC), wymieszać. Wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i ostawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – rozczyn powinien podwoić swoją objętość.

Do miski przesiać resztę mąki, dodać oliwę, sól i wyrośnięty rozczyn, wymieszać i dokładnie zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.

Ciastem wyłożyć dno tortownicy i jej boki do połowy wysokości. Przykryć ściereczką, ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia.

Nadzienie:

Kapustę umyć, usunąć zewnętrzne liście oraz głąb, odważyć potrzebną ilość, pokroić na wąskie paski.

Por umyć, pokroić w plasterki.

Na patelnię wlać olej, wsypać kapustę i por, dodać drobno posiekane ząbki czosnku, smażyć 30-40 minut – od czasu do czasu przemieszać. Pod koniec dosypać cukier, doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Odstawić do wystygnięcia.

Wykonanie

Na wyrośnięte ciasto drożdżowe rozłożyć kapustę z porem, następnie zetrzeć lub rozłożyć żółty ser.

Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (z termoobiegiem), piec 25-30 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.