Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Placek po węgiersku

Print Friendly, PDF & Email

placek po węgiersku

Smak placka po węgiersku poznałam bardzo późno, bo już po studiach podczas jednej z wycieczek po Polsce. Od tamtej pory na każdym wakacyjnym wyjeździe wśród menu różnych restauracji szukam placka ziemniaczanego z mięsnym, pikantnym nadzieniem. Nie jest to danie, które w domach robi się często, ale od czasu do czasu warto postać przy kuchence, aby przyrządzić pożywny, sycący posiłek – w sam raz na jesienne wieczory, które właśnie nadchodzą.

Składniki na placek po węgiersku

Gulasz:

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3-4 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 1 szczypta chili
  • sól, pieprz do smaku

Placki ziemniaczane:

  • 1 kg dużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia



Przygotowanie

Gulasz:

Gulasz, ze względu na to, że jego przygotowanie i gotowanie zajmuje dużo czasu, najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.

Paprykę umyć, wydrążyć nasiona, pokroić w kostkę.

Cebule i czosnek obrać, cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek posiekać.

Pieczarki opłukać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z olejem i smażyć, aż odparuje z nich woda.

Mięso opłukać, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i partiami smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoto. Przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać podsmażone pieczarki.

Na tym samym oleju zeszklić cebule oraz czosnek, które następnie również przełożyć do mięsa i pieczarek. Wlać rosół lub wywar, dodać ziele angielskie oraz liść laurowy, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu przemieszać. Następnie dodać chili, koncentrat pomidorowy, świeżą i sproszkowaną paprykę i dusić przez godzinę, od czasu do czasu przemieszać. Gdy mięso będzie miękkie, gulasz doprawić do smaku solą i pieprzem.

Placki ziemniaczane:

Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce (część na małych oczkach, część na dużych oczkach). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, jajko, wymieszać z mlekiem, aby ciasto na placki ziemniaczane nie ściemniało. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zlać nadmiar wytworzonego płynu.

Na gorącą patelnię z olejem wylać masę ziemniaczaną i rozprowadzić ją po całej jej powierzchni, smażyć, aż góra się zetnie, a dół zrobi się złocisty. Ostrożnie przewrócić na drugą stronę np. przykrywając placek dużym talerzem, odwracając patelnię, a następnie zsuwając go z powrotem na nią. Smażyć, aż ziemniaczany placek zrobi się złocisty, przełożyć na duży talerz.

Wykonanie

Placek po węgiersku podawać, nakładając na połowę placka ziemniaczanego gulasz i przykrywając go drugą połową. Można dodatkowo nałożyć na niego łyżeczkę kwaśnej śmietany.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

10 + four =