Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Placek jabłkowo-serowy

Print Friendly, PDF & Email

Po zrobieniu klusek leniwych w lodówce pozostało nam prawie pół kilograma białego sera. Ponieważ wszyscy lubimy ciasta, wykorzystaliśmy go do upieczenia prostego placka jabłkowo-serowego. Sięgnęliśmy na półkę po zeszłoroczną domową marmoladę jabłkową, ale równie dobre będą świeże jabłka. Można więc powiedzieć, że jest to ciasto, do którego składniki są zazwyczaj w domu, do tego przepis jest prosty, a efekt smakowity. 🙂

Składniki na placek jabłkowo-serowy

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 140 g masła w temperaturze pokojowej
  • 80 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3-4 kropelki olejku rumowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 400 g sera białego
  • 50 g masła w temperaturze
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Warstwa jabłkowa:

  • 1 słoik marmolady jabłkowej lub 750 g jabłek



Przygotowanie

Ciasto:

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, doda jajka i dalej ucierać, aż składniki się połączą. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać kilka kropli olejku rumowego i wyrobić ciasto. Wstawić je na godzinę do lodówki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie ciasto. Piec je w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem) ok. 15 minut – aż będzie rumiane. Wyjąć, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Masa serowa:

Ser trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko, śmietanę, budyń, cukier wanilinowy oraz ser. Ucierać ok. 20 minut.

Wykonanie

Na upieczone ciasto wyłożyć marmoladę jabłkową lub pokrojone w plastry jabłka. Na to wylać ser.

Placek jabłkowo-serowy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra-dół), piec 50 minut. Wyjąć i przestudzić.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.