Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Placek drożdżowy z wiśniami

Print Friendly

placek drożdżowy z wiśniami

Sezon na owoce pozwala nam piec ciasta drożdżowe z różnymi dodatkami. Wreszcie nadszedł czas na wiśnie, z którymi spędziliśmy dwa ostatnie dni w kuchni, robiąc z nich m.in. placek drożdżowy z wiśniami. Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest nieco inne niż nasze dotychczasowe, używa się więcej mleka, przez co już podczas wyrabiana jest ono luźniejsze, a po upieczeniu bardziej wilgotne. Jak każde drożdżowe ciasto, również ten placek z wiśniami szybko znika i wkrótce zabieramy się za kolejny wypiek, tym razem z masą serową.

Składniki na placek drożdżowy z wiśniami

  • 500 g wiśni
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka rumu



Wykonanie

Wiśnie umyć, wydrylować, przełożyć na sitko, aby sok odkapał.

Przygotować rozczyn, rozcierając drożdże z łyżką cukru, następnie wlać pół szklanki lekko podgrzanego mleka, dodać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia.

Do miski przesiać mąkę, wlać rozczyn, żółta oraz resztę lekko ciepłego mleka. Wyrabiać ciasto, aż wszystkie składniki połączą się, a na powierzchni będą widoczne pęcherzyki powietrza. Stopniowo wlewać masło, cały czas wyrabiać ciasto, aby było pulchne. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać je natłuszczoną dłonią. Rozłożyć wiśnie lekko wciskając je w ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Placek drożdżowy z wiśniami piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (grzałka góra-dół) przez 30-35 minut. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.




1 Komentarz

  1. 23 lipca 2016    

    Kocham wszystkie ciasta drożdżowe z owocami! Muszę zrobić z wiśniami:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.