Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Placek amerykański z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email

placek amerykański z jabłkami

Placek amerykański z jabłkami mógłby opisywać jesień. Tak smakuje jesień – jabłka i orzechy oraz rozgrzewający cynamon. Tak wygląda jesień – brązy przeplatane złotem. To nasza polska, słodka jesień pochodząca z blachy do pieczenia. Nie jest to jednak ciasto tylko na jesienne dni, wszak jabłka i orzechy dostępne są u nas cały rok. Ma także dużą zaletę – placek amerykański z jabłkami bardzo szybko się przygotowuje.

Składniki na placek amerykański z jabłkami

  • 5 jajek
  • 2 szklanki cukru (400 g)
  • 3 szklanki mąki (420 g)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 średnie jabłka




Przygotowanie

Jajka utrzeć z cukrem, dolać olej, cały czas miksując.

Mąkę przesiać do masy, wsypać sodę, kakao i cynamon, wymieszać.

Orzechy lekko posiekać, dodać do ciasta.

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić je na dość dużą kostkę i wmieszać w ciasto.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto.

Placek amerykański z jabłkami piec z termoobiegiem przez 45 minut w temperaturze 180oC.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

8 + 3 =