Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pizza ze szpinakiem

Print Friendly, PDF & Email

pizza ze szpinakiem

Bartek jest Mistrzem w robieniu ciasta na pizzę, dlatego ten włoski specjał często pojawia się na naszym stole. Za każdym razem dobieramy inne dodatki, aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i apetycznym wyglądem domowej pizzy. Tym razem upiekliśmy pizzę ze świeżym szpinakiem, suszonymi pomidorami, wędzonym łososiem i serem feta, czyli składnikami dobrze komponującymi się w innych potrawach. Po szybkiej sesji fotograficznej z apetytem zabraliśmy się do spałaszowania naszego późnego obiadu.

Składniki na pizzę ze szpinakiem

Dodatki:

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 5-7 suszonych pomidorów w zalewie
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • 100 g wędzonego łososia
  • 100 g sera feta

Ciasto na pizzę:

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy

Sos czosnkowo-pomidorowy:

  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Ciasto na pizzę:

W misce rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Wlać lekko podgrzaną wodę (ok. 30oC), wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu wsypać resztę mąki i sól, wlać oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto, przykryć je ściereczką, zostawić w cieple na 60 minut.

Sos czosnkowo-pomidorowy:

Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, wsypać cukier. Podsmażać 5 minut.

Czosnek obrać, drobno posiekać, dołożyć do cebuli, wsypać suszoną bazylię. Smażyć, aż cebula się zeszkli.

Wlać przecier pomidorowy, zredukować go, pod koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić do wystygnięcia, po czym zblendować.

Dodatki:

Liście szpinaku dokładnie opłukać. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić szpinak na 30 sekund, następnie przełożyć go do naczynia z zimną wodą. Wyłożyć na sito, pozostawić do odkapania.

Pomidory suszone wyjąć z zalewy, odsączyć i pokroić w paski.

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Wykonanie

Na blat oprószony mąką wyłożyć ciasto, rozpłaszczyć je dłonią lub rozwałkować na koło o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, brzegi ciasta lekko podwinąć, a na środku rozprowadzić sos czosnkowo-pomidorowy. Rozsypać żółty ser, rozłożyć zblanszowane liście szpinaku, kawałki łososia, paski suszonych pomidorów. Na koniec posypać serem feta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC.

Pizzę ze szpinakiem piec z termoobiegiem ok. 18 minut.




pizza ze szpinakiem

1 Komentarz

  1. 12 czerwca 2017    

    pizza, pizzaaaaa, pizzaaaaaaaaaaaa <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.