Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pizza ze szparagami i boczkiem

Print Friendly, PDF & Email

pizza ze szparagami i boczkiem

Nowy pęczek szparagów – nowe pomysły na dania. 🙂 Kilka sztuk wykorzystaliśmy do upieczenia domowej pizzy ze szparagami i boczkiem na sosie serowym. Pomimo zaledwie kilku składników pizza jest bogata w smaku i wyraźnie czuć to sezonowe warzywo, które w towarzystwie słonego boczku dobrze się odnajduje. Pizza ze szparagami i boczkiem jest warta polecenia, zwłaszcza teraz, kiedy sezon na szparagi jest w pełni.

Składniki na pizzę ze szparagami i boczkiem

Dodatki:

  • 10 zielonych szparagów
  • 100 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach

Ciasto na pizzę:

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli

Sos serowy:

  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g żółtego sera w kawałku
  • 80 g sera feta




Przygotowanie

Ciasto na pizzę:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Wlać podgrzaną do ok. 30oC wodę, wsypać łyżkę mąki pszennej, rozmieszać. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

Do miski przesiać resztę mąki, wymieszać ją z solą, wlać wyrośnięty rozczyn oraz oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto drożdżowe. Przykryć je ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Sos serowy:

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, fetę pokruszyć.

Do garnka wsypać mąkę, dodać masło, chwilę podsmażać, mieszając. Wlać mleko, gotować, aż sos zgęstnieje, często mieszając trzepaczką. Wsypać oba sery, wymieszać do rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawić do przestygnięcia.

Dodatki:

Szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe końcówki. Pozostawić do wyschnięcia.

Wykonanie

Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, rozpłaszczyć dłonią, nadając mu kształt koła o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, brzegi ciasta na pizzę podwinąć pod spód. Na środku rozprowadzić sos serowy, ułożyć szparagi oraz wędzony boczek.

Pizzę ze szparagami i boczkiem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec ok. 18 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

twelve − 6 =