Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez par臋 - Mart臋 i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Pizza ze szparagami i boczkiem

Print Friendly, PDF & Email

pizza ze szparagami i boczkiem

Nowy p臋czek szparag贸w – nowe pomys艂y na dania. 馃檪 Kilka sztuk wykorzystali艣my do upieczenia domowej pizzy ze szparagami i boczkiem na sosie serowym. Pomimo zaledwie kilku sk艂adnik贸w pizza jest bogata w smaku i wyra藕nie czu膰 to sezonowe warzywo, kt贸re w towarzystwie s艂onego boczku dobrze si臋 odnajduje. Pizza ze szparagami i boczkiem jest warta polecenia, zw艂aszcza teraz, kiedy sezon na szparagi jest w pe艂ni.

Sk艂adniki na pizz臋 ze szparagami i boczkiem

Dodatki:

  • 10 zielonych szparag贸w
  • 100 g w臋dzonego boczku w cienkich plasterkach

Ciasto na pizz臋:

  • 250 g m膮ki pszennej
  • 15 g 艣wie偶ych dro偶d偶y
  • 1 p艂aska 艂y偶eczka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 艂y偶ki oliwy
  • 1/2 艂y偶eczki soli

Sos serowy:

  • 1 艂y偶ka m膮ki pszennej
  • 1 艂y偶ka mas艂a
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g 偶贸艂tego sera w kawa艂ku
  • 80 g sera feta




Przygotowanie

Ciasto na pizz臋:

Dro偶d偶e rozetrze膰 z 艂y偶eczk膮 cukru, a偶 stan膮 si臋 p艂ynne. Wla膰 podgrzan膮 do ok. 30oC wod臋, wsypa膰 艂y偶k臋 m膮ki pszennej, rozmiesza膰. Przykry膰 艣ciereczk膮, pozostawi膰 w ciep艂ym miejscu na ok. 15 minut do wyro艣ni臋cia.

Do miski przesia膰 reszt臋 m膮ki, wymiesza膰 j膮 z sol膮, wla膰 wyro艣ni臋ty rozczyn oraz oliw臋. Wyrobi膰 jednolite i spr臋偶yste ciasto dro偶d偶owe. Przykry膰 je 艣ciereczk膮, odstawi膰 do wyro艣ni臋cia w ciep艂e miejsce na 60 minut, ciasto powinno podwoi膰 swoj膮 obj臋to艣膰.

Sos serowy:

Ser 偶贸艂ty zetrze膰 na tarce o du偶ych oczkach, fet臋 pokruszy膰.

Do garnka wsypa膰 m膮k臋, doda膰 mas艂o, chwil臋 podsma偶a膰, mieszaj膮c. Wla膰 mleko, gotowa膰, a偶 sos zg臋stnieje, cz臋sto mieszaj膮c trzepaczk膮. Wsypa膰 oba sery, wymiesza膰 do rozpuszczenia i po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Odstawi膰 do przestygni臋cia.

Dodatki:

Szparagi op艂uka膰, odci膮膰 zdrewnia艂e ko艅c贸wki. Pozostawi膰 do wyschni臋cia.

Wykonanie

Ciasto wy艂o偶y膰 na blat posypany m膮k膮, rozp艂aszczy膰 d艂oni膮, nadaj膮c mu kszta艂t ko艂a o 艣rednicy ok. 30 cm. Prze艂o偶y膰 na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia, brzegi ciasta na pizz臋 podwin膮膰 pod sp贸d. Na 艣rodku rozprowadzi膰 sos serowy, u艂o偶y膰 szparagi oraz w臋dzony boczek.

Pizz臋 ze szparagami i boczkiem wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec ok. 18 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany.

three × three =