Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pizza z salami i kukurydzą

Print Friendly, PDF & Email

pizza_z_salami_i_kukurydzą

Czasem inspiracja na posiłek przychodzi do nas sama, prosto z lodówki. Rozejrzeliśmy się po niej, co możemy z naszych zapasów ugotować i wpadliśmy na pomysł, aby kilka z nich połączyć w pizzy meksykańskiej. Z dobrym przepisem na ciasto wyszła rewelacyjna, a do tego bardzo tania. 🙂

Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy

Sos pomidorowy:

  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 50 g salami
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 1/2 małej cebuli
  • 100-150 g żółtego sera (w plastrach lub kostce)




Przygotowanie

Ciasto:

Wodę lekko podgrzać (do ok. 30oC), w jej połowie rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać, dodać resztę wody, oliwę, sól, zamieszać. Wlać wyrośnięty rozczyn, przez ok. 10 minut wyrabiać ciasto. Przykryć je ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy:

Cebule obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju.

Dodać przecier pomidorowy, drobno posiekany czosnek, tymianek, oregano oraz łyżeczkę cukru. Podsmażać, aż sos bardzo zgęstnieje.

Doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić do przestygnięcia.

Nadzienie:

Kukurydzę oraz fasolę odcedzić, przepłukać, zostawić na sitku do odkapania.

Salami pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę obrać, pokroić na cieniutkie piórka.

Paprykę umyć, usunąć pestki, pokroić na krótkie paski lub kostkę.

Wykonanie

Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć wyrośnięte ciasto, rozpłaszczyć je dłonią na placek o średnicy ok. 30 cm. Rozprowadzić przestudzony sos pomidorowy, rozłożyć lub zetrzeć połowę sera, następnie ułożyć pozostałe składniki. Na koniec całość pokryć serem.

Wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika (z termoobiegiem), piec 13-15 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.