Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pizza z pieczarkami i szynką

Print Friendly, PDF & Email

pizza z pieczarkami i szynką

Pizza z pieczarkami i szynką to kolejna nasza propozycja na domową, pyszną i sycącą pizzę. To klasyka gatunku, który zazwyczaj smakuje wszystkim, pomimo tego, że składa się z zaledwie kilku dodatków. Ponieważ to one decydują o smaku pizzy muszą być bardzo dobrej jakości, podobnie jak składniki użyte do przygotowania pomidorowego sosu. Zapraszamy do zapoznania się z naszą propozycją przepisu na pizzę z pieczarkami i szynką. 🙂

Składniki na pizzę z pieczarkami i szynką

Dodatki:

  • 3 plasterki szynki
  • 2 średnie pieczarki
  • 1 szalotka
  • 100 g żółtego sera w kawałku

Ciasto na pizzę:

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli

Sos pomidorowy:

  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz, sól do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Ciasto na pizzę:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Wlać podgrzaną do ok. 30oC wodę, wsypać łyżkę mąki pszennej, rozmieszać. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

Do miski przesiać resztę mąki, wymieszać ją z solą, wlać wyrośnięty rozczyn oraz oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto drożdżowe. Przykryć je ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Sos pomidorowy:

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, chwilę podsmażać, po czym dodać cukier i smażyć do zeszklenia się cebuli. Wlać przecier pomidorowy, dodać przyprawy, gotować na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, przestudzić i zblendować.

Dodatki:

Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plastry.

Szalotkę obrać, pokroić w krążki.

Szynkę pokroić w cienkie paski.

Ser żółty w kawałku zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Wykonanie

Na blat posypany mąką wyłożyć ciasto na pizzę, rozpłaszczyć je dłonią, nadając mu kształt koła o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, brzegi ciasta podwinąć pod spód. Następnie rozprowadzić sos pomidorowy, rozłożyć kawałki pieczarek, szynki i szalotki. Całość posypać startym żółtym serem.

Pizzę z pieczarkami i szynką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem ok. 17-18 minut.




pizza_z_pieczarkami_i_szynką_2

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.