Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pizza z owocami morza

Print Friendly

pizza z owocami morza

Pizza z owocami morza od dłuższego czasu była w naszych planach na wieczorny posiłek. W zamrażarce czekała w gotowości mieszanka owoców morza, którą kupiliśmy, aby cieszyć się ich smakiem na cienkim drożdżowym cieście. Samo przygotowanie pizzy frutti di mare jest proste i poza czasem potrzebnym na wyrastanie ciasta dość szybkie. Dobrze jest od czasu do czasu zasiąść do stołu, na którym czeka kaloryczna pizza z pysznymi, morskimi dodatkami.

Składniki na pizzę z owocami morza

Nadzienie:

  • 220 g mieszanki owoców morza (kalmary, krewetki, ośmiorniczki)
  • 100 g żółtego sera
  • masło do podsmażenia

Ciasto na pizzę:

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy

Sos pomidorowy do pizzy:

  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Ciasto na pizzę:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać lekko podgrzaną wodę (ok. 30oC), wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Resztę mąki przesiać, dodać oliwę, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i odchodziło od dłoni. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy do pizzy:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażać do miękkości.

Czosnek obrać i posiekać, dodać do cebuli. Wlać przecier pomidorowy, wsypać suszoną bazylię oraz cukier. Trzymać na ogniu ok. 10 minut, aż całość zgęstnieje. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Sos odstawić do wystygnięcia, następnie go zblendować lub przetrzeć przez gęste sito.

Nadzienie:

Zamrożone owoce morza przelać ciepła wodą, osuszyć. Przesypać na patelnię z lekko rozgrzanym masłem, chwilę podsmażać.

Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Wykonanie

Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować na ok. 30 cm koło – dodatkowo można uformować wyższy brzeg. Posmarować sosem pomidorowym, rozłożyć owoce morza, posypać startym żółtym serem.

Pizzę z owocami morza wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200oC, piec z termoobiegiem 15-17 minut.




1 Komentarz

  1. 26 stycznia 2017    

    Tak dawno jadłam pizzę, aż mnie nabrała ochota!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.